YaPdm Blog

YaPdm… Yet Another PDM system?

Posted by:

Namnet till trots så är YaPdm ett fullskaligt PLM-system. Kanske borde systemet ha hetat YaPLM istället. Men när vi startade utvecklingen av YaPdm för 12 år sedan hade vi som ambition att skapa ett CAD-nära PDM-system, därav namnet – YaPdm. Inte kunde vi ana att YaPdm 12 år senare skulle vara ett fullskaligt PLM-system som vi har nöjet att erbjuda till både små och stora företag inom alla branscher.

PDM eller PLM ?

Idag finns det två typer av PLM-system: De CAD-nära systemen som ofta utvecklas och supportas av CAD-leverantören. Dessa system kännetecknas av att de har stort fokus på att lösa konstruktörernas och CAD-systemens PDM-behov och sällan ambition att stödja hela företaget i en fullskalig PLM-lösning.

Den andra typen av system är fullskaliga PLM-system som täcker hela företagets behov genom produktens hela livscykel. Många av dessa PLM-system kommer från stora spelare på marknaden så som Siemens, Dassault, PTC etc. Dessa jättar på marknaden har oftast två PDM/PLM system i sin produktportfölj. Ett CAD-nära PDM-system som i huvudsak hanterar 3D CAD-filer och ett komplett PLM-system som utöver filhantering kan hantera artiklar, varianter, processer mm.

Hur passar då vårt PLM-system YaPdm in i de två olika typerna av system som finns på marknaden?

Egentligen gör det väl inte det. YaPdm kan vara ett PDM-system men också ett PLM-system. Det är upp till våra kunder hur litet eller stort systemet skall bli när det är klart, om det någonsin blir det. Vi anser att ett PLM-system ska kunna anpassas och förändras i takt med att företaget förändras. Oftast börjar våra kunder sin YaPdm resa med ett PDM-system som över tid anpassas med fler funktioner och finesser så att det tillslut blir ett PLM-system. Varför behöver man välja PDM eller PLM? När vi pratar PDM/PLM med YaPdm brukar vi tala om ”skalbarhet”.

Skalbarhet

YaPdm kan naturligtvis användas som ett enklare PDM system för att endast revisionshantera CAD- och Office-filer. Vi tycker naturligtvis detta är lite synd eftersom systemet kan ge er som kund så mycket mer möjligheter att effektivisera just era processer. De flesta av våra YaPdm kunder har börjat sin PLM-resa med ett enkelt PDM-system för att bara hantera CAD-filer, men allt eftersom har de steg för steg anpassat sitt YaPdm-systemen till ett fullskaligt PLM-system som hela verksamheten kan dra nytta av.

Vår ambition med YaPdm är att skapa PLM-lösningar som sträcker sig över hela verksamheten. Alla medarbetare på ett företag har behov av att hitta rätt information vid rätt tillfälle. Det kan till exempel vara en montör i produktionen som har behov av att hitta rätt ritning till artikeln som ska produceras, eller en inköpare som ska skicka tillverkningsunderlag till en underleverantör. Ett annat exempel kan vara serviceteknikern som är ute hos en kund på en reklamation och har behov av att hitta de kundspecifika ritningarna och dokumenten.

Det är därför våra PLM-konsulter ofta ställer frågan till våra kunder – Vad vill ni få ut ur systemet och hur ska informationen göras tillgänglig för alla i hela verksamheten?

Genom att konfigurera YaPdm med lösningar för de olika rollerna på ett företag kan rätt information göras tillgänglig i rätt tid. I YaPdm finns det ett antal funktioner och moduler som enkelt kan slås på för att ge er som kund den flexibilitet och valfrihet som behövs för att kunna skapa ett PLM-system som stödjer era unika processer för hela verksamheten.

I likhet med de stora spelarna på marknaden har YaPdm alla funktioner och moduler som behövs för att kunna bygga en fullskalig PLM-lösning.

Varför är YaPdm unikt?

YaPdm är enkelt – Trots att YaPdm är ett fullskaligt PLM-system har vi kvar enkelheten i att anpassa, installera, förändra, och använda systemet likt ett mindre och enklare system. Detta beror dels på att YaPdm är byggt på en helt ny teknik och att alla extra funktioner i YaPdm är byggda som små verktygslådor.

YaPdm är också oberoende – Våra CAD-integrationer är både system- och versionsoberoende. Vår erfarenhet med andra system på marknaden är att de kräver uppgradering av PDM/PLM systemet så fort något Office- eller CAD-system ska uppgraderas. Det gör att både tid och pengar går till att uppgradera PLM-systemen utan att det ger någon egentlig kundnytta. Våra YaPdm kunder kan uppgradera sina CAD- och Office-system till senaste versionen utan att behöva uppgradera YaPdm. YaPdm stödjer idag alla Office- och CAD-versioner som släppts under de sista 15 åren, 32- och 64-bitars versioner. Resultatet av detta blir att våra YaPdm kunder har både tid och pengar kvar i sin PLM-budget för att kunna utöka funktionaliteten i YaPdm istället för att endast lägga pengar på att kunna stödja senaste CAD-versionen. Visst är det bra!

YaPdm… Yet Another PDM system?
Nope!

0
  Related Posts
  • No related posts found.